Hur man driver ett Hunddagis & Hundpensionat

En blogg om hur det är att driva eget hunddagis och Hundpensionat, samt allt som ingår runt omkring. Tanken med denna blogg är att den ska hjälpa alla dom som går i starta eget tankar. Men först o främst till er alla som vill starta eget hunddagis, hundhotell.

Så vart började allting

Kategori: Allmänt

 
 
Jag har alltid älskat djur men hundar har varit min största passion, dock har jag aldrig haft tiden eller ekonomin för att skaffa en egen hund, så jag tog alltid hand om andras hundar. Tillslut en vacker sommardag bestämde jag och min sambo att skaffa våran första hund tillsammans, vi letade och läste på om alla möjliga raser, han ville ha en stooor hund, jag ville ha en familje hund, men samtidigt en som jag kunde jobba lite med. Och tillslut fastnade vi för rasen Dalmatiner, och 1 månad senare kom vi hem med världens finaste AKI på precis 8v.


Vi tog båda ledigt från vårat jobb och satte all tid till honom, vilket jag idag är så himla glad över att vi gjort, då jag idag insett hur otroligt viktig den första tiden är med valpen, verkligen avgörande för dennes framtid. Så jag gick massa kurser med honom, och lärde mig mer och mer och mitt intresse bara växte mer och mer och jag ville bara lära mig mer och mer.


Under denna tid jobbade jag och min sambo tillsammans på en restaurang i ca 1 år och 6 månader vi slet som djur verkligen för vi vart lovade guld o gröna skogar. Men allt sket sig, och då kände jag att nu vill jag jobba med min största dröm och vara min egna chef och starta mitt egna hunddagis.

Så jag började med att få erfarenhet och sökte jobb på olika hunddagis. Och det tog tid, för inget hunddagis ville ha en person som inte hade någon erfarenhet eller utbildning inom hund. Men tillslut lyckades jag komma in på ett hunddagis och där jobbade jag i 6 månader och fick lära mig så otroligt mycket, tillslut ville jag vidga mina vyer och sökte nya hunddagis att jobba på och få mer erfarenhet av.

Så under ca 1 år och 6 månader jobbade jag på 3 olika hundagis, och tillslut kände jag att nu är jag redo att öppna mitt egna.
Men det var lättare sagt än gjort, man måste ju först o främst ha ett företagsnamn, vi ville ha någonting glatt, och något som folk tog seriöst, så vi funderade och funderade och kom fram till.

LYCKLIGA TASSAR HUNDDAGIS & HUNDPENSIONAT

Samtidigt letade vi efter en lokal, först ville vi öppna inne i Stockholms stad, men hyrorna va alldeles för höga, och vi räknade att vi va tvungna at ta in minst 50 hundar för att det skulle kunna gå runt någorlunda. Och det ville inte jag göra, jag ville ha ett litet och personligt dagis där hundarna inte bara blev en förvaring utan att dom verkligen fick den tid och kärlek dom behöver, och ordentliga promenader med max 6 hundar och inte mer per person, så att även promenaderna skulle ge dom det dagliga behovet. Så vi började leta oss utåt mot Norrort Sollentuna & Täby. Då jag e uppvuxen i täby och bor där än idag, så ville jag helst att dagiset skulle vara där, samt att behovet fanns också.


Och det va inte lätt, det tog oss 6 månader innan vi hittade en lokal då många mäklare och fastighetsägare har mycket fördommar kring hunddagisbranshen, att det luktar och skälls hela tiden.  Så det blev 6 tuffa månader. Sen kunde jag inte börja jobba, för om vi skulle hitta en lokal så var vi tvungna att börja planera för den på en gång, så jag satt hemma arbetslös och letade lokal, som tur hade jag A-kassa då jag jobbat väldigt mycket senaste 4 åren innan jag vart arbetslös. Så dök det upp en lokal i Sollentuna den va perfekt, och hyresvärden accepterade att vi skulle ha ett hunddagis där.

Men då dök det upp ett annat problem, man var tvungen att söka bygglov från kommunen vilket skulle ta ca3-4 månader, och vi kunde inte skriva något kontrakt med hyresvärden, men han lovade oss att han skulle vänta. Då vi ville skriva kontrakt på 5 år med honom.
Så vi började planera för lokalen hur vi skulle bygga och vad som behövdes göras, lokalen va på 350kvm en halv trappa upp, så det va mycket som behövde planeras innan. Så händer det som inte fick hända, hyresvärden ringer 2-3 veckor innan vi skulle få svar från kommunen och säger att han hyrt ut lokalen då han inte kunde vänta längre, och då hade vi väntat i nästan 4 månader på svaret från komunen och inte hade vi letat efter andra lokaler under den tiden heller.


Där brast allting för mig, jag blev så ledsen och upprörd, här försökte jag starta ett företag som skulle hjälpa människor och hundar och det skulle inte bara blir ett hundagis utan så mycket mer, och det ända jag fick var skit från höger och vänster. Så jag va beredd på att ge upp, men kom min älskade sambo in och sa att vi kämpar vidare, inte ska vi ge upp nu. Detta är bara början, vi kommer hitta en jätte fin lokal ska du se. Och visst gjorde vi det, redan efter 2 månad så fick vi svar från en hyresvärd, han hade en jätte fin o fräsch lokal till oss i Täby (Arninge Industriområde). Och den va perfekt 140kvm markplan och jätte ljus o fräsch.


Vi slog till på en gång och här hade vi tur med bygglovet från komunen, då vi kände någon som jobbade i Täby Kommun och det tog bara 1 månad att få bygglovet, samt så hade vi även tur med länsstyrelsen som måste komma och kolla lokalen och alla grejer innan och det gjorde dom 3 dagar innan vi skulle öppna. Annars brukar det ta ca 2-3 månader innan dom kan komma ut.

Vi fick nycklarna till lokalen den 3 Januari 2011, och hade deadline att öppna 1a februari 2012. Så under 1 månad jobbade vi dag som natt med att bygga lokalen. Allt blev ju så klart inte färdigt till den stora öppningen, men dom viktigaste detaljerna blev det i alla fall. Jag började samtidigt göra reklam inför öppningen, fick hjälp en av en vän som kände en reporter för lokaltidningen, och han kom och gjorde ett litet reportage om oss och vårat nya dagis. Satte upp lappar överallt kändes det som :). Och fick starkt svar direkt fick in ca 10-15 kunder och alla ville typ börja samtidigt.


Så öppnade vi 1a februari 2012 och hade öppet hus, det vart succé, och allting kändes perfekt, så började vi alla inskolningar, och det va jätte läskigt tyckte jag, även fast jag visste hur jag skulle göra så va jag livrädd att något skulle gå fel, skolade in massa hundar och sådär höll det på i ca 6-8 månader med att lära känna nya hundar och deras ägare. Sen måste man ta allt med en nypa salt insåg jag då vissa ägare krävde både det ena och det andra av oss dagispersonal som inte ens var rimligt. Sen till sommaren kom ännu mera jobb då bestämde jag mig för att jobba ännu mer och tog in pensionathundar och den månaden bodde jag bokstavligt talat på dagiset, då jag inte ville lämna hundarna ensamma över natten, samt så får man inte göra det heller.


Så kommer vi till praktikant delen, Jag vart kontaktad innan jag öppnade för att att emot en praktikant en tjej som har en lättare form av funktionsnedsättning tror det var asberger, add eller adhd. Hon hade enorm social fobi och tyckte det va jätte jobbigt när det kom och gick mycket folk, Men hon började hos mig i alla fall och vi jobbade mycket på dom svårigheter hon hade. Jag hade ingen aning vad jag gav mig in på men jag tänkte jag ger det en chans, och vilka framsteg hon gjorde under dom månader som hon va hos mig vi fick en jätte fin relation till varann. Det slutade med att hon till slut vågade träffa kunder och lämna över hundar.


 Jag blev så glad till att ha bidragit till hennes förbättring, så då tänkte jag såhär vill jag driva mitt hunddagis genom att hjälpa dom människor som har svårt att komma ut i arbetslivet och har någon form av lättare funktionshinder, då jag är undersköterska i grund o botten så är jag mycket för att hjälpa människor oxå. Så började forska lite i dom olika lättare funktionshinder som finns, och började sakta ta in olika praktikanter först o främst för att visa hur ett hunddagis ska skötas och vara, det är mitt mål med praktikanter, att dom ska få komma och verkligen prova på och sen visa dom att det är inte så lätt som man tror att jobba och driva ett hunddagis.


Tyvär så tror ju många att hunddagisbranschen är en guldgruva, vilket det absolut inte är. Det är en riktigt tuff konkurrenskraftig bransch, och där man verkligen får kämpa så otroligt mycket för att skapa ett bra rykte. Jag skapade mitt rykte genom att ta in praktikanter och verkligen visa att på mitt hunddagis är vi schysta och tar väl hand om våra praktikanter  och dom är hos oss för att lära sig. Sen att dom hjälper till är ju bara ett litet plus i kanten, men dom är där först och främst för att lära sig.
Så började allting för mig och nästa inlägg kommer handla om hur jag tänker och tycker att ett hundagis ska drivas och skötas

 

Här kommer lite bilder på hur vi byggt m.m

Finns en liten text till varje bild så ni lättare ska förstå

 

 
 
jag ville inte att det skulle se ut som boxar från början, utan att vi bara skulle dela av det  till två rum, men länsstyrelsen sa att då måste jag antigen sätta galler eller plexiglas för fönsterna samt sätta något skydd för elementen. Och det ville jag inte göra, samt så skulle det kosta skjortan för mig nu i början. Så då fick vi använda oss av plyfaskivor och bygga därifrån. Som tur så jobbar min sambo med bygg så han och hans kompisar samt hela familjen och vänner, bekanta hjälpte till under byggandet. Det va så roligt trots att vi jobbad dag som natt i 1 månad..
 
 
 
Den lila färgen valde jag då det inte syns lika mycket om det bir smutsigt eller om det bli massa tassavtryck från smutsiga tassar :). Och den har fungerat super verkligen, det man ska tänka på med färg är att köpa en färg som det tar ett tag att få bort. Då man kommer behöva tvätta väggar, och det har fungerat jätte fint :).
 
 
 
Detta rum va tänkt för lek rum men vart tvungen att dela av det då jag fick in många hundar
 
 
 
 
Och så klart våran älskade aki han var med överallt, och såhär såg det ut när jag tog honom på bar gärning bland Bia Bäddarna :) :) :)
 
 
 Och då en av våra första flockar